logo-wit

Waarom we zo graag willen horen ‘dat we het goed doen’

De belangrijkste reden is volgens mij: dat we vanbinnen onzeker zijn en het zelf niet zeker weten. We denken veel na (leven in ons hoofd) en lopen rond met de knagende vraag of we het wel ‘goed’ doen. Die bevestiging geven we dus onszelf niet vanbinnen, maar gaan we bij anderen zoeken. Dat zoeken van externe bevestiging betekent trouwens niet dat er iets mis met je is. Nee, je bent gewoon een mens. Vaak doen we dat onbewust en is het een soort overlevings-ding van wat je vroeger als kind deed. Het zegt iets over wat jij van huis uit hebt meegekregen en wat je blijkbaar nog niet hebt losgelaten. Misschien deed jij het volgens je ouders niet altijd ‘goed’ en zocht je dan manieren waarbij je WEL goedgekeurd werd. Als volwassene herhaal je dat door jezelf bijvoorbeeld in allerlei bochten te wringen voor anderen, om te laten zien ‘dat je het goed doet’. Je bent niet jezelf, maar je bent aan het pleasen. Vooral als gevoelige HSP-er ga je dat een keer merken. Bij mij kwam het terug in de vorm van vage lichamelijke klachten en een bijna-burn-out.

Onbegonnen werk
En als jij dit herkent van het ‘goed willen doen’: Volgens wie doe jij het dan goed? Je familie? Je vrienden? Je baas? En hoe zit het dan met hoe jij je vanbinnen voelt? Geloof me: als jij goedkeuring buiten jezelf blijft zoeken, dan blijft het vanbinnen altijd onrustig. Dan zul je het voor de ene persoon misschien ‘goed’ doen, maar voor de ander niet. En dat is een klotegevoel, want je wilt het voor iedereen goed doen. Maar dat gaat je NOOIT lukken. NOOIT. Het is onbegonnen werk.

Hang naar likes
Maar wat dan doen ipv het ‘oude vertrouwde’: dus de hang naar ‘likes’ en goedkeuring? Dat is een heel proces, waarbij je leert beseffen dat JIJZELF het heft in handen hebt. JIJ hoeft je oude overtuigingen niet te geloven mag jezelf goedkeuren. Dan heb je die complimenten en goedkeuring van anderen niet meer nodig. Ja, het is nog wel leuk hoor! Ik vind het ook leuk als mensen mij complimenteren 🙂 Maar ik heb het niet meer NODIG om een goede dag te hebben. Ik word er emotioneel niet of amper meer door geraakt als iemand het niet met me eens is. Ik WEET namelijk dat ik doe wat bij me past en ik hoef dat niet perse van een ander te horen.

Onzeker
En ja, ik heb jarenlang de goedkeuring buiten mezelf gezocht. Mezelf anders voorgedaan en ZOOOO VAAAK afgevraagd of ik wel ‘leuk’ genoeg was en of ik het wel ‘goed’ deed in hun ogen. En nog steeds komt het nog weleens de kop opsteken. En ik mag die onzekerheid en angst ‘om er niet bij te horen’ voelen en doorvoelen. Dat kan soms super klote zijn, maar dan WEET ik: ik ben weer een stukje gegroeid. YES! Ik heb er weer wat zelfvertrouwen bij. En dan kan ik mezelf ook echt motiveren door te zeggen: ‘Wow, schat! Ik ben trots op je. Je vond het lastig om toe te geven dat je weer ff onzeker was, maar je keurt jezelf daardoor niet af. Nee, je voelt die ongemakkelijke emotie en gaat er doorheen. Lekker bezig babe!’ Dat GEVOEL, dat je JEZELF vanbinnen goedkeurt ‘no matter what’ dat is ZOOOOO lekker. En dat gun ik jou ook. Ik noem het proces ‘het worden van je eigen BFF’.

Echt. PLEASE: Laat je geluk niet afhangen van de goedkeuring van anderen. Ga niet iets doen wat TOTAAL niet bij je past, maar omdat je WEET dat anderen het GOED vinden. Doe iets wat WEL bij je past. Zoek de rust op om antwoorden te krijgen als je het niet weet. Ga eens de natuur in en naar jezelf luisteren. Voor mij werkt dat, dus misschien voor jou ook. Ik hou er zelf ook van om heerlijk naar de bossen of zee te gaan of met mijn voetjes in het gras en dan gewoon te ZIJN en te VOELEN. I love it!

Ben jij al jaren niet helemaal jezelf (vanwege die hang naar goedkeuring en ‘likes’ van anderen?) maar wil je WEL graag jezelf zijn? Maar heb je GEEN idee waar je moet beginnen? Snap ik helemaal! Ik had dat zelf namelijk ook en daarom nam ik me voor om daar ook andere vrouwen mee te helpen. Dat is mijn DRIVE. Ik wil vrouwen inspireren om hun eigen BFF te worden en helemaal zichzelf te zijn. Dat doe ik met mijn coaching en boek #wordjeeigenbff – hierin staan 12 bekende thema’s die jij tegen gaat komen als je voor jezelf gaat kiezen. Thema’s 1, 2 en 3 van het boek zijn GEVOEL, GEDACHTEN en GEWOONTES. Je gaat leren dat je oude overtuigingen niet meer hoeft te geloven. Je gaat de goedkeuring vanbinnen zoeken en VOELEN. En geloof me: dat is geen pad van alleen rozengeur en maneschijn. Dat is een pad van fokking moeilijke momenten waarbij je huilend in bed ligt, omdat je het ZO eng vindt om het ‘anders’ te gaan doen en je bang bent voor de meningen van anderen. MAAR die klotemomenten worden ook afgewisseld met genietmomenten en het gevoel dat je steeds dichter bent bij wie je ECHT bent. Dat gevoel is GEWELDIG! Jij bent geweldig 🙂

Ik heb trouwens ook een gratis #wordjeeigenbff – podcast die je kunt luisteren. Klik hier 🙂

Stappen
Loop jij al jaren in hetzelfde ‘goedkeurings-rondje’ en heb je het gevoel dat je geen stap verder komt? Als je er echt voor wilt gaan, dan support ik je graag! We maken dan eerst ff kennis en als het klikt tussen ons, kun je bijvoorbeeld een keer met me meewandelen in de heerlijke natuur. Ik noem dat de GenietWalk. Als je hierop klikt vind je daar meer informatie over. Je gaat dan letterlijk stappen zetten. Mede door dit aan te gaan en mijn energie, vibes en vragen kom je veel sneller tot nieuwe inzichten dan dat je zelf in je hoofd zou blijven malen. En natuurlijk mag dat ook hoor, ik heb dat zelf ook jarenlang gedaan. Totdat ik besefte dat ik naar mijn GEVOEL mocht gaan luisteren. En dat vertelde mij toen dat ik steun mocht gaan zoeken. Dat ik mocht gaan ontvangen. Liefde, een luisterend oor en fijne energie van mensen die mij waarderen om wie ik BEN. En mezelf steeds meer afzonder van de mensen die mij vooral waarderen om wat ik doe. En dat wat ik doe toevallig in hun straatje pas. NEE, daar pas ik voor. Ik gun mezelf het beste! Het beste wat bij MIJ past. En jij? Ik ben benieuwd!

Succes en let me know als je een vraag hebt.
Geniet van je dag!

Groetjes Gertrude

HĂ© psst! Even een half uurtje praten?

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Laten we dan eerst eens vrijblijvend een gratis GenietGesprek van een half uur plannen. We kijken of het klikt en wat ik voor je zou kunnen betekenen. 

Geniet van je dag!
Groetjes GenietExpert Gertrude

Hoihoi! :)

Wat leuk dat jij aan de slag wilt om je eigen BFF te worden. Wees trots op jezelf, dat is een hele stoere stap! 
Je kunt de #wordjeeigenbff-checklist via deze link downloaden. Het bevat vier pagina’s, waarbij de eerste pagina de 12 G’s (thema’s) van mijn boek bevatten. Bij de tweede en derde pagina mag jij aan de slag met het formuleren van je doelen en pagina vier is een leuke verrassing en reminder voor jezelf als het even tegenzit met je doelen.

Hoihoi! :)

Wat leuk dat jij aan de slag wilt om je eigen BFF te worden. Wees trots op jezelf, dat is een hele stoere stap! 
Je kunt de #wordjeeigenbff-checklist gratis downloaden. Het bevat vier pagina’s, waarbij de eerste pagina de 12 G’s (thema’s) van mijn boek bevatten. Bij de tweede en derde pagina mag jij aan de slag met het formuleren van je doelen en pagina vier is een leuke verrassing en reminder voor jezelf als het even tegenzit met je doelen.

Bij het invullen van je mailadres meld je je automatisch aan voor de #wordjeeigenbff mailing van info@dagelijkgenieten.nl – geniet ervan!

Alsjeblieft!

Download hier het gratis e-book met vijf tips om meer te genieten!