logo-wit

Waarom jij het zo moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen

Het korte antwoord? Omdat je bang bent dat die ander jou niet meer leuk vindt als je ‘nee’ zegt. Het lange antwoord? Omdat je vroeger waarschijnlijk iets hebt geleerd in de trant van: dat als jij ergens tegenin ging of iets niet wilde, dat dat niet gewaardeerd werd. Je leerde dat de behoeftes van anderen belangrijker waren dan die van jezelf. Als jij goed zorgde voor de ander of deed wat de ander van je verwachtte, dan zat je goed. En dat geloof je nog steeds als volwassene. Dus ja, het voelt zooo fokking ongemakkelijk als je ‘nee’ zegt en dat wil je niet voelen. Jij hebt namelijk diep vanbinnen de overtuiging dat jij minder waard bent dan die ander. En daar kom je niet zo makkelijk vanaf. Vooral niet als je denkt dat het ‘vanzelf’ wel oplost.

Angst voor afwijzing
Ja en misschien vind jij de personen waar je geen NEE tegen durft te zeggen eigenlijk helemaal niet zo aardig. Maar jij wilt door niemand afgewezen worden. De angst voor afwijzing zit diep. Zoooooo diep, vooral als je weinig zelfvertrouwen hebt en niet je eigen BFF bent. Je MOET ja zeggen. Dat gevoel is voor jou ZO klote, want achteraf heb je vaak spijt. I know how you feel. Maar ff serieus als je het realistisch bekijkt: Je wilt de goedkeuring van de ander krijgen door te doen wat je zelf niet wilt. Dat kost JOU energie, want je bent niet jezelf. Jij kunt hier letterlijk aan onderdoor gaan als je dit te vaak doet.

Bizar toch? Want dan geef je dus uit angst (om leuk gevonden te willen worden of erbij willen horen) in plaats van uit liefde. Je zegt al veel te vaak JA als je eigenlijk NEE wilt zeggen. Kost je ook je eigenwaarde, want dat betekent ook dat je niet Ă©cht jezelf durft te zijn. Ergens weet je ook helemaal niet meer wie jij ‘zelf’ bent, want door te doen wat anderen willen en wat ‘hoort’, drijf je steeds verder weg van de ‘originele’ jou.

Ben je daar helemaal klaar mee? Snap ik! Wil je gewoon JA zeggen als je het vanbinnen ook echt voelt uit liefde? Zelf was ik ook jaaaaaarenlang een semi-angstige ja-knikker. Alhoewel: het leek niet zo hoor. Ik kwam heel zelfverzekerd over en ging er soms wel tegenin als mensen iets van me wilden wat ik niet wilde, maar uiteindelijk deed ik het toch wel. Ik kon ook best wel ‘zeuren’, maar vanbinnen bleef het dan zo lang knagen, dat ik ‘dan toch maar ja zei’. En op den duur wilde ik dat niet meer. Ik was ook echt ZO kwaad op mezelf dat ik toch telkens weer deed wat ik eigenlijk niet wilde. Tuurlijk wilde ik nog wel dingen doen voor andere mensen, ik vind het heerlijk om anderen te zien genieten. Maar niet vanuit die angst voor afwijzing, alleen uit pure liefde. Ik wilde leren om ook zonder schuldgevoel ‘nee’ te zeggen en gewoon aangeven als ik iets niet wilde. Maar hoe the F ga je dan je grenzen aangeven en nee zeggen? Daar help ik je graag mee, mits je gaat voor de langetermijn-oplossing. Het is namelijk een heel proces. Ik noem het ‘je eigen BFF worden’ waarbij je gaat werken aan de BASIS. Je gaat jezelf leren kennen, beter voor jezelf zorgen en steeds meer doen wat bij JOU past. Jou JA wordt dan een ECHTE JA en je NEE een echte NEE.👇

Grenzen is het thema van mijn vierde podcast (die kun je hier gratis luisteren) en ook het vierde hoofdstuk in mijn boek #wordjeeigenbff – een super belangrijk onderwerp tijdens het worden van je eigen BFFđź©·

Meteen aan de slag? M’n boek kun je al binnen 5 minuten gaan lezen, klik hier om het Ebook te kopen. Andere interessante thema’s die ik in de #wordjeeigenbff-podcast bespreek zijn: Gevoel, Gedachten, Gewoontes, Geven, Gunnen, Gezondheid, Gedrag en Geduld. Via deze link vind je alle podcasts.

Succes en je kunt het! Let me know als je een vraag hebt, welkom in m’n berichten op Insta – @dagelijks_genieten of via mail: info@dagelijksgenieten.nl – Wil je een keertje jouw verhaal doen in de natuur? Dan is de GenietWalk misschien iets voor je. Lees dit en let me know als je daarna vanbinnen een YES VOELT 🙂

HĂ© psst! Even een half uurtje praten?

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Laten we dan eerst eens vrijblijvend een gratis GenietGesprek van een half uur plannen. We kijken of het klikt en wat ik voor je zou kunnen betekenen. 

Geniet van je dag!
Groetjes GenietExpert Gertrude

Hoihoi! :)

Wat leuk dat jij aan de slag wilt om je eigen BFF te worden. Wees trots op jezelf, dat is een hele stoere stap! 
Je kunt de #wordjeeigenbff-checklist via deze link downloaden. Het bevat vier pagina’s, waarbij de eerste pagina de 12 G’s (thema’s) van mijn boek bevatten. Bij de tweede en derde pagina mag jij aan de slag met het formuleren van je doelen en pagina vier is een leuke verrassing en reminder voor jezelf als het even tegenzit met je doelen.

Hoihoi! :)

Wat leuk dat jij aan de slag wilt om je eigen BFF te worden. Wees trots op jezelf, dat is een hele stoere stap! 
Je kunt de #wordjeeigenbff-checklist gratis downloaden. Het bevat vier pagina’s, waarbij de eerste pagina de 12 G’s (thema’s) van mijn boek bevatten. Bij de tweede en derde pagina mag jij aan de slag met het formuleren van je doelen en pagina vier is een leuke verrassing en reminder voor jezelf als het even tegenzit met je doelen.

Bij het invullen van je mailadres meld je je automatisch aan voor de #wordjeeigenbff mailing van info@dagelijkgenieten.nl – geniet ervan!

Alsjeblieft!

Download hier het gratis e-book met vijf tips om meer te genieten!