Haha ja je MOET helemaal niks natuurlijk, MAAR het is wel bizar handig als je als hoogsensitieve van jezelf houdt en goed voor jezelf zorgt. And this is why:
1: Als jij jezelf en je gevoeligheid ‘stom’, ‘waardeloos’ en ‘irritant’ vindt, dan zul je jezelf niet waardevol vinden zoals je bent. Grote kans dat je daardoor ook mensen en relaties aantrekt, die jou ook niet écht waarderen om wie je bent. Logisch ook ergens: waarom zou je verwachten dat een ander jou leuk vindt, terwijl je dat zelf niet eens vindt? Zodra jij je eigen BFF wordt, ga jij negatief gedrag van anderen steeds minder accepteren, straal je andere vibes uit en trek je connecties aan die GOED voor je zijn. Jij VOELT je waarde en gaat jezelf het allerbeste gunnen. Hierover lees je meer bij de G van Geweldig, de 12e G in mijn boek #wordjeeigenbff.
2: Als HSP-ers zijn we in de minderheid. Dit betekent dat we onszelf voor ons gevoel meer moeten bewijzen en deze harde, snelle wereld die regelmatig ‘too much’ is. Je hebt meer tijd nodig om te ontprikkelen en moet dus best sterk in je schoenen staan, wil je die tijd en rust daadwerkelijk ook nemen. Ik weet nog dat ik een tijdje bang was dat mensen me lui vonden, dat ik gewoon dingen verzon die ik had gedaan. Nu vertel ik gewoon als ik een lekker middagdutje heb gedaan hoor. Ieder lichaam heeft iets anders nodig. Als je jouw eigen BFF wordt ga je meer doen en voelen wat goed bij je past. Je wordt zelfverzekerder en komt voor jezelf op als dat nodig is. Je neemt de tijd die je nodig hebt om alles te verwerken. Je gaat voelen en doen wat bij je past. En dan ga je ook minder geven om wat anderen daarvan vinden. Heerlijk!
3: Jaaa, en die mening van anderen over vanalles: een HSP-er schijnt dat sowieso meer aan te trekken omdat je er toch graag bij wilt horen. Vooral als je onzeker bent, heb je last van Rejection Sensitivity: de angst voor afwijzing. Je wilt niet buiten de boot vallen of afgewezen worden. Dat doet pijn. Dus ga je bedenken wat anderen zouden willen hoe jij je gedraagt. Je gaat je aanpassen en wringt je in allerlei bochten om leuk en goed gevonden te worden. People pleasen. Zorgen dat ánderen het naar hun zin hebben. Het pleasen & aanpassen van jezelf kan trouwens ook een afleidingsmanoeuvre zijn om jouw emoties niet te voelen. Zo kun je jarenlang ‘in je hoofd’ leven, zonder te voelen wat je zou moeten voelen. En VOELEN is belangrijk, ik schrijf erover in hoofdstuk 1 van mijn boek. Het is essentieel voor je geestelijke gezondheid om niet al je emoties weg te duwen of te ontwijken, maar aan te gaan. Letterlijk dus te voelen. Innerlijk werk en dieper gaan in je eentje kan trouwens heel spannend zijn hoor, ik vond dat ook in het begin. Daarom ben ik super blij dat ik toen de hulp van een coach heb gevraagd. Mede daardoor voelde ik ook de drive om anderen te helpen. Ik gun het jou ook om je eigen BFF te worden!
4: Als je niet voldoende van jezelf houdt, kan het zijn dat je TE veel bezig bent met en voor anderen. Veel HSP-ers voelen namelijk supergoed aan wat anderen nodig hebben en die eigenschap is enerzijds heel positief. Maar het kan ook een keerzijde hebben. Doordat je zo in de weer bent voor anderen en jezelf compleet kunt vergeten, heb je grote kans dat je overspannen of burn-out raakt. Zelf ben ik ook bijna in een burn-out terechtgekomen jaren geleden, daarover meer in mijn boek. Door je eigen BFF te worden, je lichaam en grenzen te leren kennen, ga je veel sneller aanvoelen wanneer iets te veel voor je wordt. Je leert ook om duidelijk te communiceren en NEE te zeggen tegen de dingen die jij niet wilt, waar je geen energie voor hebt of waarbij je gewoon voelt dat het niet goed voor je is. Tegelijkertijd leer je ook dat JIJ goed voor JOU mag zorgen en dat je je daar niet schuldig over hoeft te voelen. Jij mag je eigen BFF zijn en lief voor jezelf zijn, hoe vet is dat!
5. Wist je dat – als je meer van jezelf houdt – je ook beter voor anderen kunt zorgen? Klinkt als een cliché, maar is echt zo. Daarnaast geef je, door goed voor jezelf te zorgen, lief tegen jezelf te praten en op tijd je grenzen aan te geven, ook een gezond voorbeeld aan (je) kinderen. De nieuwe generatie mag leren wat dat is. Ik ben christelijk en heb altijd geleerd om veel te geven aan anderen. Maar TE veel geven leek altijd beter. Zelfopoffering wordt in de christelijke wereld vaak ENORM verheerlijkt en HSP-ers zijn daar dus extra gevoelig voor. Geven, geven en geven tot je erbij neervalt. Ik ben het daarmee niet eens. Vooral niet als er wordt gegeven uit angst in plaats van uit liefde. God zegt ook: ‘heb je naaste lief als jezelf’. Dus hoe kun je ECHT van je naaste houden als je jezelf niet eens leuk vindt? Als je niet van jezelf houdt, geef je meestal aan anderen uit angst. Angst om niet leuk gevonden te worden, om er niet bij te horen of omdat je bang bent wat anderen zeggen als je iets niet doet. Als je WEL van jezelf houdt, ga je beseffen dat je overstroomt met LIEFDE en dat ga je steeds meer automatisch uitstralen en geven. Maar NIET zonder jezelf te verliezen. Jij bent het waard, weet je nog?
Ben je ervan overtuigd dat het NODIG is dat jij je eigen BFF wordt? YES! Dan kun je meteen beginnen als je wilt. Je kunt stappen zetten in het worden van je eigen BFF door:
- Deze GRATIS kleurrijke checklist te downloaden met de 12 G’s uit mijn boek en daar jouw doelen aan te verbinden en meteen aan de slag te gaan! Joehoe 🙂
- Inspiratie op te doen en mee te genieten op mijn Instagram account @dagelijks_genieten – vergeet niet de hoogtepunten (opgeslagen stories) te kijken!
- Door – als je alle stappen niet zelf uit wilt vinden – mijn boek #wordjeeigenbff te lezen en inspiratie op te doen door mijn verhaal, vele tips, opdrachten en leermomenten.
- Door mijn podcast #wordjeeigenbff te luisteren, JEEJ!
- Door persoonlijke coaching bij mij aan te vragen. Als ik je nog niet ken, kunnen we eerst even appen of bellen om te kijken of er een klik is, dat is belangrijk voor zowel jou als mij. Je bent welkom om een berichtje te sturen naar info@dagelijksgenieten.nl of via Instagram in m’n DM te ‘sliden’ 😉
- Qua persoonlijke coaching heb ik een breed aanbod. Belangrijk voor mij is dat ik merk dat jij je verantwoordelijkheid neemt en echt de DRIVE voelt om ervoor te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een relaxte GenietWalk in de natuur boeken. Het worden van je eigen BFF is een proces en kost tijd. Ik kan je daar ook langer in begeleiden, zoals een half jaar tijdens het GenietTraject. Tijdens het GenietTraject ga jij zelfstandig (thuis) aan de slag met het werkboek en de eerste 6 G’s en hebben we tussendoor contact via telefoon, zoom of whatsapp. Je eigen BFF worden in je luie stoel, klinkt goed, haha 🙂 Lees er hier meer over.