Het doet pijn als je net doet alsof

Je hebt het vast weleens gezegd ‘jahoor, het gaat goed met me!’, terwijl je je vanbinnen super klote voelt. Herken je dat? Dat je net doet alsof het prima gaat en je het ‘allemaal onder controle’ hebt? Misschien heb je het vroeger als kind wel geleerd, dat je lastig was als je je echte gevoel liet zien. Boos zijn? Neejoh, gedraag je! Huilen? ‘Niet te zielig hoor! Je bent toch geen mietje’, werd dan gezegd. Dus dan deed je maar net alsof alles goed ging. En daardoor doe je dat nu als volwassene nog steeds. Faken. Emoties voelen? Nope. Even slikken en weer doorgaan….


FAKEN (dus net doen alsof) met een houding van ‘I don’t care’, kan letterlijk PIJN gaan doen aan je lichaam. Ja echt! Als ik net doe alsof het ‘helemaal top’ gaat, terwijl dat niet zo is, dan VOEL ik dat. Vroeger voelde ik dat niet meteen, omdat ik toen niet echt in verbinding was met mijn lichaam. Tot het moment dat ik contact met mezelf maakte en eerlijk aan mezelf toegaf: ‘ja, het raakte me. Het was klote.’ Daarna leerde ik VOELEN en doorvoelen van dat lichamelijke ongemak wat daarbij hoorde en daardoor kon ik het gelukkig ook verwerken en loslaten. Dat is een heel proces en ook onderdeel van het worden van mijn eigen BFF.

Heb ik altijd zin in om emoties te voelen? Nee, zeker niet! Maar is het beter voor mij dan opkroppen? Yes, it is! Ik wil eerlijk zijn tegen mezelf en helemaal mezelf durven zijn. Inclusief alles emoties. Ik ben blij dat ik dat heb geleerd. Anders had ik nu al die vroegere en recente emoties nog steeds opgestapeld in mijn lichaam. En dat voelt super pijnlijk, klote en onrustig. Je voelt dan namelijk nog dat je veel te verwerken hebt.

Ik kan eigenlijk pas echt goed ontspannen nadat ik, de emoties die ik op dat moment mag voelen, heb gevoeld, doorvoeld en daarna losgelaten. En dan ga ik ontspannen, bijvoorbeeld lekker in bad. Heb je geen bad en wil je die wel graag? Dan is dit zitbad voor volwassenen echt iets voor jou!

Meer weten over hoogsensitiviteit, emoties, voelen en je eigen BFF worden? Hierover lees je meer in hoofdstuk 1 over GEVOEL in mijn boek #wordjeeigenbff. Dat kun je hier kopen!

Hé psst! Even een half uurtje praten?

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Laten we dan eerst eens vrijblijvend een gratis GenietGesprek van een half uur plannen. We kijken of het klikt en wat ik voor je zou kunnen betekenen. 

Geniet van je dag!
Groetjes GenietExpert Gertrude

Alsjeblieft!

Download hier het gratis e-book met vijf tips om meer te genieten!