logo-wit

Bepalen anderen jouw waarde?

Jij bent waardevol. Dat kunnen heel veel mensen tegen je zeggen, maar als jij dat zelf diep vanbinnen niet gelooft, heb je daar helemaal niets aan. Dan zoek je telkens weer naar die bevestiging van buitenaf en verlang je bijvoorbeeld naar de ‘likes’ voor de foto’s die je post en complimenten van je partner of vriendinnen over je uiterlijk bijvoorbeeld. Of misschien zoek je de goedkeuring van je ouders op het gebied van je relatie of gezin. Of laat je op je werk bepalen hoe je je voelt door de (positieve of negatieve) opmerkingen van je baas. Op zich niets mis met het willen van complimenten, maar het kan een probleem worden voor jezelf als het jouw hele stemming of dag kan be√Įnvloeden als iemand niet reageert ‘zoals jij het zou willen’. En als je het buiten jezelf zoekt, wil altijd meer wilt en voelt het vanbinnen vaak leeg. Je VOELT het dan zelf niet dat je LEUK bent. Dan ben je er waarschijnlijk ook heel lang over aan het malen en kun je het moeilijk loslaten. Ik weet hoe dat voelt: ik kon serieus dagenlang nadenken over de inhoud van een appje bijvoorbeeld. Over-analyseren en een betekenis geven die meestal totaal niet klopte. Ik was super onzeker en voelde me nooit echt leuk. Ik woog meer dan 100 kilo, dus was ik dik, lelijk en stom, dacht ik. En die gedachten geloofde ik ook. Hierover lees je meer in het hoofdstuk over Gedachten, in mijn boek #wordjeeigenbff.

Goedgekeurd
Ik dacht heel lang dat het normaal was, dat anderen moesten bevestigen dat ik leuk was. Dus als ik een compliment kreeg over mijn gedrag, uiterlijk, baan of kleding, dan was mijn dag goed. Deden ze dat niet, dan was ik niet leuk. Dan hoorde ik er niet bij, volgens de negatieve gedachten in mijn hoofd. Ik was ook een people pleaser, want vaak als ik iets deed voor anderen, dan was ik leuk. Het lieve meisje spelen. Dan kreeg ik complimenten en werd ik ‘goedgekeurd’. Dat was mijn manier om liefde te ‘verdienen’ en erbij te horen. Hoe bizar, denk ik nu. People pleasen is eigenlijk en vorm van chantage. Je wil er iets voor terug. Het is geven uit angst dat je anders niet ‘gezien’ wordt. Hoe VET is het om nu te geven uit liefde. Gewoon omdat ik genoeg hebt. Ik denk er zelfs niet meer over na, het gaat automatisch. Heerlijk!

Onzeker

Maar een aantal jaren hiervoor was ik dus heel lang super onzeker. Ik had die complimenten echt nodig om mezelf waardevol te voelen. Vonden anderen dat, dan pas vond ik het ook. Anderen hadden gelijk, ik niet. Ik had ook nooit genoeg ‘likes’. Als ik daar nu aan terugdenk, denk ik echt: WTF!? Sinds een paar jaar vind ik mezelf gelukkig leuk, lief en waardevol van binnenuit. Ik ben mijn eigen BFF. En HOE lekker voelt dat. Ik geef mezelf die bevestiging. Tuurlijk zijn complimenten van anderen leuk, maar ik heb ze niet ‘nodig’ om zelfverzekerd te zijn. Ik heb vertrouwen in mezelf. Ik ben blij met wie ik ben en dat voelt goed! ūüôā

Klein hoogsensitief meisje
Ik kwam er trouwens een paar jaar geleden achter waar de behoefte aan bevestiging en de angst voor afwijzing vandaan kwam. Als hoogsensitief meisje voelde ik als supergoed aan welk gedrag als kind werd ‘beloond’ en welk gedrag ‘bestraft’. In eerste instantie ging ik zo veel mogelijk voor de beloning en deed ik mijn best om te zijn wie anderen wilden dat ik was. Soms moest ik mezelf in allerlei bochten wringen en vooral niet boos of verdrietig zijn, want dat was niet ‘goed’. Dan kreeg ik geen liefde. Ik moest doen wat ‘hoorde’ en zoals van mij werd verwacht. En als volwassen vrouw deed ik lang hetzelfde. Nog steeds heb ik weleens behoefte aan ‘goedkeuring’, maar gelukkig weet ik dat ik goed ben zoals ik ben. Zonder er iets voor te hoeven doen. Het schijnt trouwens dat hoogsensitieve mensen dit vaker hebben, in het engels heet dat Rejection Sensitivity, oftewel gevoeligheid voor afwijzing. Ik was heel vaak bang om afgewezen te worden. Soms – als ik word getriggerd door een opmerking of gebeurtenis – dan merk ik dat dat kleine meisje weer naar boven komt. Ze voelt zich verdrietig en dan mag ik haar nu als volwassen vrouw troosten. Re-parenting heet dat, oftewel het heropvoeden van het kleine meisje in mezelf. Ik mag het nu op mijn manier doen en dat doe ik uit liefde. Meer hierover schrijf ik ook in mijn boek #wordjeeigenbff.

Maar hoe verander je dat?

Maar wat als je nu nog steeds onzeker bent en zo afhankelijk bent van de complimenten van anderen? Dat is super klote voor je, ik weet hoe dat voelt! Je kunt niet helemaal jezelf zijn, want stel dat je bepaalde eigenschappen laat zien en je wordt ‘gestraft’ in plaats van ‘beloond’. Het is een proces om het gedrag van vroeger af te leren, het gaat nu bijna automatisch. Allereerst is bewustwording heel belangrijk, dat je weet waar het vandaan komt. Als je dit leest ben je je ervan bewust. Daarna zou je actie kunnen ondernemen en begint het proces van het worden van je eigen BFF, als je dat wilt. Je kunt stappen gaan zetten om jouw manier van denken te veranderen. Ik weet dat het kan, want ik dacht vroeger super negatief over mezelf en had constant bevestiging nodig. Weet dat het niet vanzelf gaat, maar als je ervoor gaat, gaat het je zeker lukken! Je leert dat jouw gedachten niet altijd waar zijn en dat je naar je gevoel mag gaan luisteren. Zijn wie je bent, zonder je aan te passen aan de mening van anderen. Als je wilt kun je daar natuurlijk ook hulp bij zoeken. Ikzelf heb eerst jarenlang veel alleen geleerd, maar op een bepaald moment voelde ik dat ik behoefte had aan iemand die met me meeliep. Een coach. Voor mij was dat 1 van de beste beslissingen ooit. En die zelfontwikkeling stopt trouwens nooit, ik was in november 2023 bijvoorbeeld nog in Tenerife. Ik heb daar ZO veel geleerd weer: zoals het nog dieper vertrouwen in mezelf. Heel bijzonder, hier lees je er meer over.

Tip als je een coach zoekt: zoek iemand waarmee jij een klik voelt en waarvan je wilt leren.

Geweldig
Mijn boek bestaat uit 12 thema’s die allemaal met een G beginnen. 1 van de G’s die ik behandel in mijn boek is de G van Geweldig. Je leert dan dat jij Geweldig bent zoals je bent. Ook in mijn Jaarprogramma behandel ik elke maand een G uit mijn boek, zoals Gevoel, Gewoontes, Grenzen en Gedachten. Zo leer je meer over het onderwerp zelf en pas je het toe op jouw eigen situatie. Hoe vet is dat! Wil jij dit ook leren? Ben je er klaar voor om je eigen BFF te worden? Dat kan een superspannend moment zijn, I know how you feel. Sta er serieus even bij stil. Ik ben trots op je. Ik weet HOE STOER het is om voor jezelf te kiezen en actie te ondernemen! Ben jij ook trots op jezelf?

Heel vet nieuws trouwens! Ik heb 1,5 jaar gereisd (was zoooo vet, check @travel_with_tuut op Insta) en heb voor 2024 weer ruimte voor persoonlijke coaching, zoals het Jaarprogramma. Het Jaarprogramma is maandelijks opzegbaar. Je gaat dan echt stappen zetten (als jij dat wilt, op jouw tempo) om je eigen BFF te worden. Voel jij dat je erbij wilt zijn? Let me know via info@dagelijksgenieten.nl. Je bent welkom voor een kennismaking om te kijken of we een match zijn. We kunnen ook eens een keer de GenietWalk lopen in de natuur. Dan kun jij praten over jezelf en bied ik een luisterend oor. Tijdens deze rustige wandeling van ongeveer 1,5 uur, kom je tot belangrijke inzichten over jezelf.

Hé psst! Even een half uurtje praten?

Wil je weten hoe ik jou kan helpen? Laten we dan eerst eens vrijblijvend een gratis GenietGesprek van een half uur plannen. We kijken of het klikt en wat ik voor je zou kunnen betekenen. 

Geniet van je dag!
Groetjes GenietExpert Gertrude

Hoihoi! :)

Wat leuk dat jij aan de slag wilt om je eigen BFF te worden. Wees trots op jezelf, dat is een hele stoere stap! 
Je kunt de¬†#wordjeeigenbff-checklist¬†via deze link downloaden. Het bevat vier pagina’s, waarbij de eerste pagina de 12 G’s (thema’s) van mijn boek bevatten. Bij de tweede en derde pagina mag jij aan de slag met het formuleren van je doelen en pagina vier is een leuke verrassing en reminder voor jezelf als het even tegenzit met je doelen.

Hoihoi! :)

Wat leuk dat jij aan de slag wilt om je eigen BFF te worden. Wees trots op jezelf, dat is een hele stoere stap! 
Je kunt de¬†#wordjeeigenbff-checklist¬†gratis downloaden. Het bevat vier pagina’s, waarbij de eerste pagina de 12 G’s (thema’s) van mijn boek bevatten. Bij de tweede en derde pagina mag jij aan de slag met het formuleren van je doelen en pagina vier is een leuke verrassing en reminder voor jezelf als het even tegenzit met je doelen.

Bij het invullen van je mailadres meld je je automatisch aan voor de #wordjeeigenbff mailing van info@dagelijkgenieten.nl – geniet ervan!

Alsjeblieft!

Download hier het gratis e-book met vijf tips om meer te genieten!